Cadeaubonnen nog maar tot 50 euro per aankoop te verzilveren door nieuwe anti-witwasrichtlijn

22 juli 2020

De implementatie van de nieuwe anti-witwasregels heeft tot gevolg dat cadeaubonnen nog maar tot 50 euro per aankoop kunnen worden verzilverd. Eind mei 2020 werd de ‘vijfde anti-witwasrichtlijn’ (AMLD5), een Europese richtlijn die het witwassen van elektronisch geld moet voorkomen, in de Nederlandse wet vastgelegd.

De nieuwe anti-witwasregels zijn vooral bedoeld om het gebruik van anonieme prepaid-creditcards bij het witwassen van geld tegen te gaan.

Cadeaubonnen worden in de EU als prepaid-betaalkaarten aangemerkt en moeten daarom aan dezelfde strenge regels voldoen.

Het maximum van 50 euro per aankoop heeft tot gevolg dat het meerdere moet worden bijbetaald. Een eventueel restant van de betreffende cadeaubon kan bij een volgende aankoop worden gebruikt.

Let op: het maximum geldt alleen voor cadeaubonnen die op meerdere plaatsen kunnen worden verzilverd, zoals de VVV-cadeaukaart en de Boekenbon. Cadeaubonnen die slechts bij één specifieke winkel kunnen worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld een cadeaubon van Hema of Bol.com, vallen niet onder de EU-regel. Omdat de cadeaubon slechts bij één partij kan worden verzilverd, wordt deze niet gezien als een elektronisch betaalmiddel.