Criminelen willen je BSN nummer of bankgegevens ontvangen door middel van nieuwe vorm van oplichting

23 februari 2022

De afgelopen weken worden steeds meer Nederlanders gebeld door cybercriminelen die je BSN nummer of bankgegevens in handen willen krijgen. Ook bij ons hebben meerdere personen inmiddels melding gemaakt van dit soort telefoontjes die allemaal lijken te beginnen met onderstaande zin.

“This call is to inform you that legal action is being undertaken on your BSN number….”.

Vaak is sprake van een vooraf ingesproken tekst waarbij wordt aangegeven dat de bellers van de “National Police” of de “Dutch Supreme Court” zijn. Er wordt gezegd dat je BSN nummer wordt misbruikt of dat er een arrestatiebevel tegen je loopt. Vervolgens dien je een cijfer in te toetsen en wordt je doorverbonden met een persoon waarvan wordt aangegeven dat die persoon een agent is. Deze vraagt om meer persoonlijke gegevens te verstrekken, een bedrag over te maken of deze vraagt je om een programma op je computer te installeren voor zogenaamde hulp op afstand. Met deze gegevens krijgen de oplichters toegang tot je computer en je bankrekening en kunnen ze bijvoorbeeld geld afhandig maken. Daarnaast worden de privégegevens misbruikt voor identiteitsfraude.

Naar alle waarschijnlijkheid zitten internationale criminele organisaties achter deze vorm van oplichting. Helaas merken we de laatste tijd dat ook veel telefoontjes in het Nederlands worden gepleegd, waardoor de gesprekken betrouwbaarder overkomen.

Als je dit soort oproepen krijgt, kun je deze het beste direct ophangen. Mocht je echt twijfelen over de authenticiteit van deze oproep kun je vragen om de naam van de persoon zodat je zelf met de organisatie in kwestie kunt terugbellen en naar deze persoon kunt vragen. Hang na ontvangst van de naam direct op. Vaak zul je merken dat deze persoon een fictieve naam opgeeft die niet werkzaam is bij de organisatie of boos wordt omdat je naar een naam vraagt. Geef in geen geval persoonlijke gegevens door en programmeer nooit een programma op je laptop of computer. Er zijn vele vormen van cybercrime, maar omdat deze vorm nog niet zo bekend is willen we je hiervoor waarschuwen.

Heb je vragen over dit artikel of over andere vormen van oplichting en/of identiteitsfraude? Neem gerust contact met ons op.