Gevolgen voorgestelde nultarief voor zonnepanelen per 2023

16 mei 2022

Het huidig kabinet heeft in april dit jaar duidelijk gemaakt dat het voornemens is om per 1 januari 2023 een btw-nultarief voor zonnepanelen in te voeren. In deze blog gaan we in op de gevolgen hiervan.

De doelstelling van de maatregel is om de administratieve- en uitvoeringslasten voor de zonnepaneelhouders en de Belastingdienst te verminderen. Het voorstel ziet daarbij echter niet op alle zonnepanelen. Het is namelijk zo dat het nultarief betrekking heeft op de levering en installatie van zonnepanelen op of in de onmiddellijke nabijheid van woningen. Dit betekent dat volgens het voorstel het nultarief niet zal gelden voor het aanschaffen en instaleren van zonnepanelen op een bedrijfsgebouw. Wel zou het nultarief gelden voor bijvoorbeeld een schuur, garage of uitbouw die bij de woning hoort.
Een aandachtspunt is dat er tegenwoordig meerdere (combi) producten zijn zoals dakpannen, zonneramen of zonweringen waarin zonnecellen zijn verwerkt. Volgens de maatregel hebben deze producten meerdere functies en worden ze niet gezien als zonnepanelen. Hiervoor zal het verlaagde tarief vooralsnog niet gaan gelden.
Indien het nultarief wordt toegepast zullen met de zonnepanelen nog steeds belastbare prestaties worden verricht, namelijk de stroomleveringen aan het energiebedrijf. Voor de stroomleveringen aan het energiebedrijf kan in de meeste gevallen gebruik worden gemaakt van de KOR (kleine ondernemingsregeling) zonder aanmeldverplichting door de geïntroduceerde registratiedrempel voor ondernemers met een maximale jaaromzet van € 1.800,-. Hierdoor zal voor de meeste particuliere zonnepaneelhouders het introduceren van een btw-nultarief op de aanschaf en de installatie van zonnepanelen in samenhang met de genoemde registratiedrempel ertoe leiden dat zij geen btw-druk of -verplichtingen hebben.
Het voorstel zal uitkomst bieden voor particuliere zonnepaneelhouders die gebruik maken van de KOR-regeling en nieuwe (of extra) zonnepanelen willen aanschaffen. Onder de KOR-regeling mogen deze zonnepaneelhouders namelijk geen btw meer terugvragen. Indien het nultarief wordt ingevoerd zal er geen btw meer in rekening worden gebracht. Dat zou dus voordelig uitwerken voor deze zonnepaneelhouders.
Ben je van plan op korte termijn te investeren in zonnepanelen of heb je fiscale vragen betreffende de aanschaf van zonnepanelen?
Neem contact met ons op, wij helpen je graag op weg met het beste advies!