Huur privéwoning aftrekbaar?

10 september 2016

U bent ondernemer voor de inkomstenbelasting. U bent bijvoorbeeld ZZP’er. En u huurt een woning waarvan u ook een deel gebruikt voor uw werkzaamheden. Dat kan een werkkamer zijn. Indien deze minimaal 10% van de totale woning uitmaakt kunt u de huurkosten in zijn geheel aftrekken van uw winst, waarbij u wel rekening moet houden met een bijtelling voor privé gebruik. Deze bijtelling is vergelijkbaar met het voor eigen woningen geldende eigenwoningforfait en zal in de praktijk veelal veel lager zijn dan het percentage privé deel van de huurwoning.
U moet hiervoor wel kiezen in uw aangifte door bovenstaande ook zo toe te passen. Heeft u dat niet gedaan, en staat de aanslag voor de gedane aangifte al definitief vast, dan kunt u op uw keuze alleen maar terugkomen bij bijzondere omstandigheden. Bijzondere omstandigheden zijn bijvoorbeeld verhuizen naar een andere huurwoning of het starten als ondernemer.
Dus: bent u een startend ondernemer en huurt u een woning, of bent u ondernemer en onlangs verhuisd naar een huurwoning, neem dan zeker even contact met ons op. Dan kunnen we voor u bekijken of bovenstaande keuze voor u voordelig is.