In dienst nemen van Oekraïners gemakkelijker vanaf 1 april 2022

28 april 2022

Normaal gesproken dien je als werkgever, die werknemers in dienst wenst te nemen met een identiteit van buiten de Europese Unie, een werkvergunning aan te vragen. Door de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie is deze regel vanaf 1 april 2022 niet langer van toepassing op Oekraïners. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de situatie in hun thuisland.

Om gebruik te maken van werken zonder tewerkstellingsvergunning moet een melding gedaan worden bij het UWV. Bij werkgever dient een arbeidscontract en een document van de IND aanwezig te zijn waaruit blijkt dat de Oekraïner onder de Richtlijn valt. De IND verzorgt dit laatste document, maar uit de praktijk blijkt dat niet elke Oekraïner reeds over dit document beschikt. Het is voorlopig voldoende als er naast een kopie arbeidscontract een kopie paspoort of identiteitskaart aanwezig is. Twee dagen na de melding mag de Oekraïner starten met zijn werkzaamheden.
Oekraïners hebben daarnaast geen visum nodig om naar lidstaten van de Europese Unie af te reizen. Ze dienen zich wel in te schrijven bij de Gemeente waar zij verblijven.
Het is verstandig om de officiële documenten, zoals paspoort of identiteitskaart, goed te controleren. Bovenstaande is in beginsel, enkel van toepassing op mensen met de Oekraïense nationaliteit dan wel personen met een permanente/langdurige verblijfsvergunning in Oekraïne. Het blijkt vaak lastig dit soort documenten te verifiëren.
Heb je hulp nodig bij de controle van een identiteitskaart of heb je vragen over het tewerkstellen van Oekraïners of het opstellen van arbeidscontracten? Neem dan nu contact met ons op of stuur een  mail naar ln.thcirtsaam-oilisnoc@xkirdneh.euqinad.