Ondernemers: Zorg voor registratie van je bedrijfsnaam en/of logo!

30 november 2022

Indien je je merknaam (je merknaam kan ook je bedrijfsnaam zijn) en logo wenst te beschermen is het ontzettend belangrijk om deze te registreren! In tegenstelling tot veel andere landen verkrijg je een merk of logo in Nederland niet van rechtswege door het feitelijke gebruik daarvan. Een inschrijving van je bedrijfsnaam in de Kamer van Koophandel is dus niet voldoende!

Om het recht op een merk of logo te verkrijgen is het feitelijk gebruik ervan niet voldoende. Sterker nog, het is zelfs geen voorwaarde! Je zult je merknaam en/of logo in een merkenregister moeten inschrijven wil je er zeker van zijn dat je merknaam en/of logo mag gebruiken. Je merknaam of logo kan worden ingeschreven in de Benelux, binnen de Europese Unie of wereldwijd. De betreffende merkeninstantie voert een strenge toetsing uit en bepaalt of je jouw merk en/of logo onderscheidend genoeg is om te worden geregistreerd.

Ben je eenmaal merkhouder dan kun je optreden tegen partijen die een identiek merk (of logo) gebruiken en je kunt zelfs optreden tegen partijen die een merknaam of logo gebruiken die sterk op je eigen merknaam of logo lijkt. Er moet dan wel sprake zijn van verwarringsgevaar.

Met enkel je kamer van koophandelregistratie kun je slechts bezwaar maken tegen nieuwere ondernemingen die dezelfde naam dragen. Hard optreden is dus niet mogelijk waardoor je juridisch gezien niet sterk staat.

Dus, een merkenregistratie is veel sterker dan een enkele registratie bij de Kamer van Koophandel. Zorg er dus voor dat je je merk en logo laat registreren!

Wil jij als ondernemer je merknaam en/of logo door ons laten registreren? Dit is al mogelijk vanaf EUR 344,- per merk. Je merk wordt voor 10 jaar geregistreerd mits je merk voldoende onderscheidend is en niet door een andere onderneming is vastgelegd.

Deze blog is geschreven door juriste Danique Hendrikx. Wil jij net als andere klanten van Consilio je bedrijfsnaam en/of logo laten registeren? Informeer naar de mogelijkheden via ln.thcirtsaam-oilisnoc@xkirdneh.euqinad