Retail opgelet! Vermindering huur vanwege Covid-19? Online omzet dient meegeteld te worden.

23 juli 2021

Een kantonrechter van Rechtbank Rotterdam heeft geoordeeld dat de online omzet meegeteld dient te worden bij de berekening van de huurkorting vanwege Covid-19.

Retailketen Scotch & Soda is een juridische procedure gestart tegen hun verhuurder Herbel I B.V. in het kader van een verlaging van de huur. Scotch & Soda zag vanwege Covid-19 immers haar omzet, door de sluiting van de winkelketen, behoorlijk dalen en was genoodzaakt om met de verhuurder het gesprek aan te gaan omtrent een verlaging van de huur.

Rechters hebben tot dusver geoordeeld dat de hoogte van de huurkorting afhankelijk is van het omzetverlies van huurder. De kantonrechter oordeelde echter dat bij de berekening van het omzetverlies ook gekeken dient te worden naar online omzet. Scotch & Soda werd namelijk geconfronteerd met een omzetverlies bij de fysieke winkels maar vergrootte haar omzet online. Meer mensen gingen immers, door sluiting van de fysieke winkels, over tot het doen van internetaankopen.

Scotch & Soda is het oneens met de tussenuitspraak van de kantonrechter en heeft aangegeven dat de omzet die behaald is met de online verkopen een andere rechtspersoon betreft en verkoopresultaten daarom ook gescheiden dienen te blijven. De kantonrechter geeft echter aan dat het niet onaannemelijk zou zijn dat een deel van de omzet van de webshop is weggestroomd naar de fysieke winkel. Scotch & Soda krijgt nu tijd van de kantonrechter inzicht te verschaffen over de relevante objectieve omzetcijfers. Tot die tijd is het onzeker wat het uiteindelijk oordeel van de rechter zal zijn.

Uiteraard houden we je op de hoogte van het vervolg van deze procedure.

Vragen op het gebied van huurrecht? Neem gerust contact met ons op via danique.hendrikx@consilio-maastricht.nl.