Update corona: Aanvraag Klein Krediet Corona mogelijk vanaf 29 mei

29 mei 2020

De aanvraag Klein Krediet Corona (KKC) is goedgekeurd door de Europese Commissie en de regeling staat open vanaf 29 mei voor kleine ondernemers.

Het KKC zorgt voor extra liquiditeit voor het micro-, midden- en kleinbedrijf met een financieringsbehoefte van 10.000 tot 50.000 euro. Daarnaast kunnen leningen die vanaf 7 mei 2020 zijn verstrekt en voldoen aan de voorwaarden van de KKC-regeling vanaf genoemde datum worden geherfinancierd tegen de voorwaarden van het KKC.

De leningen hebben een looptijd van maximaal 5 jaar en kunnen worden verstrekt door banken en niet-bancaire geaccrediteerde financiers. De overheid staat voor 95% garant voor de leningen. In totaal wordt € 750 miljoen een overbruggingskredieten mogelijk gemaakt door het kabinet.

Financiers mogen maximaal 4% van het kredietbedrag doorrekenen aan de ondernemers die gebruikmaken van de regeling. Ook betalen ondernemers aan de Staat een eenmalige premie van 2% als vergoeding.

De KKC is bedoeld voor ondernemers met een omzet vanaf € 50.000 die bij de Kamer van Koophandel stonden ingeschreven vóór 1 januari 2019, die voldoende winstgevend waren voor de coronacrisis en die voldoende terugbetaal capaciteit hebben. Doordat de financiers zelf 5% van het risico dragen, wordt verwacht dat zij een zorgvuldige risicobeoordeling uitvoeren, zodat alleen leningen worden verstrekt aan in de kern gezonde bedrijven met voldoende terugbetaal capaciteit. Voor het verkrijgen van het KKC kunt u zich melden bij uw financier.

Heeft u vragen over deze regeling of over andere regelingen in verband met Covid-19? Neem dan contact met ons op!