Zelfstandig grensondernemers en toegang tot voorzieningen uit het Nederlandse coronanoodpakket

8 februari 2021

Zelfstandig grensondernemers in Nederland, woonachtig in België, Duitsland of elders in de EU, kunnen geen beroep doen op de tijdelijke Tozo-inkomensondersteuning, maar komen wél in aanmerking voor andere voorzieningen uit het Nederlandse coronanoodpakket.
Zelfstandig ondernemers in Nederland, woonachtig in België, Duitsland of elders in de EU, kunnen geen tijdelijke TOZO-ondersteuning krijgen omdat de ondersteuning is gebaseerd op een sociale bijstandsuitkering en niet op een sociale zekerheidsuitkering. Hierdoor moeten deze ondernemers zich voor een bijstandsuitkering in het woonland melden. Dit heeft de Europese Commissie beslist. Dit geldt overigens ook voor de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke kosten (TONK) omdat dit ook sociale bijstand is.
De voorzieningen waarop deze grensondernemers wel een beroep kunnen doen is een lening voor bedrijfskapitaal (Tozo-lening) van maximaal € 10.157 tegen een verlaagd rentepercentage. De voorwaarden hiervoor zijn voor hen hetzelfde als voor ondernemers die zowel wonen als werken in Nederland.

Deze grensondernemers kunnen ook in aanmerking komen voor de onlangs uitgebreide regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Ondernemers die werknemers in dienst hebben die in Nederland sociaal verzekerd zijn, kunnen ook een beroep doen op de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW).

Aanvragen voor deze regelingen kan Consilio Tax & Law voor je beoordelen en verzorgen.