Rapporteer tijdig CBAM-goederen (ijzer, staal, aluminium en meer)

13 november 2023

Vanaf 1 oktober 2023 geldt er nieuwe EU-regelgeving voor bepaalde geïmporteerde goederen van buiten de Europese Unie: het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM). Als importeur moet je je goed hierop voorbereiden.

Vanaf 1 oktober 2023 worden bepaalde goederen, waaronder cement, elektriciteit, ijzer en staal, aluminium, kunstmest, waterstof, en afgeleide producten, aangeduid als CBAM-goederen (zie ook deze lijst). Importeurs die na 1 oktober 2023 CBAM-goederen van buiten de EU importeren, waarvan de waarde per zending meer is dan €150,-, hebben een rapportageverplichting.  

In januari 2024 begint de eerste rapportageperiode voor CBAM-goederen, die betrekking heeft op het vierde kwartaal van 2023 (oktober tot en met december). Binnen een maand na het einde van elk kwartaal moet een rapportage worden ingediend bij de Europese Commissie over de geïmporteerde CBAM-goederen. Meer informatie over de inhoud van het rapport vind je via  https://www.emissieautoriteit.nl/onderwerpen/overgangsperiode-cbam/cbam-rapport

Deze rapportage moet digitaal worden opgemaakt en ingediend via een IT-systeem dat is ontwikkeld door de Europese Commissie (toegankelijk vanaf 1 december 2023). Tot 31 december 2025 zijn er geen verdere verplichtingen. In kwartalen waarin geen CBAM-goederen zijn geïmporteerd, is er geen rapportageverplichting.

Voor de rapportage dien je te onderzoeken of en hoeveel CBAM-goederen zijn geïmporteerd en de nodige informatie op te vragen bij de leveranciers. De deadline voor het rapport over het vierde kwartaal van 2023 is 31 januari 2024. Indienen kan vanaf 1 januari 2024 via het CBAM Portal. Voor het inloggen zijn een EORI-nummer en E-herkenning niveau EH3 voor de e-dienst CBAM vereist.

Heb je vragen over CBAM-goederen of de rapportageverplichtingen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen op het volgende telefoonnummer 043-7600163.